Top 10 beneficii demonstrate stiintific ale Uleiului de Cocos

Uleiul de cocos are in componenta o combinatie unica de acizi grasi care au efecte benefice asupra sanatatii generale a corpului, asupra functiilor creierului si asupra sanatatii inimii.

Iata 10 beneficii ale uleiului de cocos demonstrate de stiinta.

1. Contine acizi grasi benefici pentru organism

Uleiul de cocos este bogat in anumite grasimi saturate. Aceste grasimi au efecte diferite asupra organismului daca comparam cu efectual altor grasimi alimentare.

Acizii grasi din compozitia uleiului de cocos stimuleaza arderea grasimilor de catre organism si au un efect energizant asupra creierului. De asemenea, acizii grasi ajuta la ridicarea nivelului Colesterolului bun din sange care ajuta la reducerea riscului de afectiuni cardiace.

2. Ajuta la sanatatea inimii

Cocosul nu este la fel de raspandit in lumea occidentala dar este utilizat in alimentatie in anumite parti ale lumii de generatii. De exemplu, in 1981 un studiu asupra populatiei insulei Tokelau (teritoriu care apartine de Noua Zeelanda) a observat ca acestia obtineau peste 60% din caloriile necesare zilnic din nucile de cocos. Studiile au aratat nu numai o stare de sanatate generala foarte buna dar si  o rata de boli cardiovasculare extrem de scazuta.

3. Ajuta la arderea grasimilor din organism

Obezitatea este una din bolile pricipale care afecteaza populatia tarilor occidentale in prezent. Desi unii oameni considera ca obezitatea are o legatura direct proportionala cu numarul de calorii consumat zilnic, sursa acelor calorii este foarte importanta. Alimentele iti afecteaza organismul si hormonii in feluri diferite. Acizii grasi continuti de uleiul de cocos pot creste numarul de calorii pe care organismul le arde. Un stiu asupra acestor acizi a concluzionat ca o cantitate de 15-30 g pe zi creste consumul de energie al organismului cu 5%.

4. Are efecte antimicrobiale

Studii au demonstrat ca acizii grasi din uleiul de cocos au un efect antimicrobial. Acidul lauric care reprezinta aproximativ 50% din totalul acizilor grasi prezenti in uleiul de cocos iar cand acesta este ingerat formeaza o substanta numita monolaurin care are un efect de combatere a patogenilor daunatori.

Exista dovezi care demonstreaza ca folosirea uleiului de cocos ca apa de gura are beneficii asupra sanatatii orale.

5. Are efect calmant asupra starii de foame

Diferite studii efectuate au arata ca consumul de acizi grasi din cocos la micul dejun reduce pofta de mancare si numarul de calorii consumat la pranz.

Totusi, este nevoie de studii aprofundate pentru a stabili cu certitudine aceste descoperiri.

6. Poate reduce crizele de epilepsie

In prezent se desfasoare mai multe studii care analizeaza dietele bazate pe consum mare de grasimi si consum foarte scazut de carbohidrati.

Cel mai cunoscut efect terapeutic al acestei diete este ameliorarea simptomelor epilepsiei la copii. Dieta reduce considerabil numarul crizelor la copii iar cercetatorii nu stiu inca de ce.

7. Creste nivelul colesterolului bun

Uleiul de cocos contine grasimi saturate naturale care cresc nivelul colesterolului bun din organism.

Intr-un studiu realizat pe 40 de femei uleiul de cocos a redus nivelul colesterolui rau si l-a crescut pe cel al colesterolului bun. in studiu a fost folosit si uleiul de soia iar rezultatele au fost clar favorabile uleiului de cocos.

8. Are efecte benefice asupra pielii, parului si a dintilor

Uleiul de cocos are foarte multe ulititati in industria cosmeticelor, multi oameni il folosesc pentru a imbunatatii aspectul pielii si al parului.

Studii au aratat ca utilizarea uleiului de cocos inbunatateste considerabil apectul pielii si trateaza piele uscata.

Uleiul de cocos este foarte bun si folosit pe post de crema de protectie solara, studii au arata ca uleiul de cocos aplicat pe piele blocheaza aproximativ 20% din razele ultraviolete.

9. Poate imbunatatii functiile creierului la pacientii cu Alzheimer

Studii prelimizare arata ca substantele naturale continute in uleiul de cocos ar putea avea un efect pozitiv asupra simptomelor bolii dar inca nu exista dovezi clare ca daca pacientii au o dieta bogata in cocos boala se va ameliora.

10. Ajuta la reducerea grasimii abdominale

Grasimea abdominala este direct legata de aparitia multor boli cronice. Acizii grasi din uleiul de cocos ajuta la scaderea apetitului si cresc nivelul de ardere al grasimilor din organism. Un studiu de 12 saptamana asupra a 40 de femei cu obezitate abdominala care au consumat zilnic 30 ml de ulei de cocos a ajuns la concluzia ca toate participantele au inregistrat o scadere semnificativa a Indicelui de Masa Corporala si a circumferintei taliei.

Totusi, uleiul de cocos este foarte bogat in calorii si trebuie utilizat cu masura si se recomanda in special inlocuirea altor uleiuri pentru gatit cu ulei de cocos.

Concluzia: uleiul din nuca de cocos are o serie de beneficii majore pentru organism si pentru sanatatea generala a acestuia. Pentru a beneficia de maximul efectelor uleiului de cocos, se recomanda uleiul ecologic, virgin.

Comentează

Te rugăm să ai în vedere că toate comentariile trebuie aprobate înainte de publicare